dimecres, 6 d’agost del 2014

PLOU I FA SOL

AGNÈS ARMENGOL I ALTAYÓEvoco una vegada més una cançó d’altre temps, de la meva infantesa: Plou i fa sol! En aquest país sobirà, en el qual estic com exiliada durant vuit dies, és supercomú trobar-te que, de matinada plou, amb una turmenta que fa esfereir, i, a continuació, de bon matí, fa un sol radiant, per a després, cap al tard, tornar a descarregar aigua, pedra, llamps i trons...

Aquí, quan volen desfer les tempestes de tarda, perquè els camps de tabac ja en tenen prou d’aigua, tiren petards, coets, de debò. Ho he experimentat en moltes ocasions. Des de fa més de 25 anys que passo una temporada del mes d’agost a Andorra.

Bé, ja us podeu imaginar per on van els trets, i mai millor dit. En el nostre camí vers l’alliberament, també plou i fa sol. Plou quan la nostra implicació en la Via catalana de 2014 decau, sembla ser, perquè el pont de l’11 de setembre és massa atractiu; i fa sol quan els catalans residents en altres països fan plans per a poder participar-hi en viu i en directe.

Plou quan hem de fer dol pels líders “morals” caiguts del pedestal, família Pujol i companyia; i fa sol quan els herois quotidians anònims surten al pas i treballen per fer de Catalunya un país amb totes les de la llei, promovent la nostra cultura i la nostra llengua a tort i a dret.


En la nostra vida, no només col·lectiva, sinó personal, també plou i fa sol. Si només plogués, acabaríem ofegant-nos en un munt de problemes i preocupacions. I si només fes sol, ens cremaríem sota un sol de justícia que aniquilaria projectes i il·lusions.

Per això, més enllà de legalitats i tossuderies, de pluges i solanes, de nosaltres, catalanes i catalans, depèn poder fer realitat les properes fites de l’11 de setembre i del 9 de novembre. De nosaltres depèn que l’arc de Sant Martí triomfi en el cel de la nostra vida nacional. Potser les bruixes que es pentinen ens donarien un cop de mà.

Per cert, el toblerone, boníssim... I l’espionatge... sense massa resultats. Us espero demà! Des del Principat d’Andorra, Agnès Armengol, per a 329 raons per a poder fer la consulta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada