dimecres, 11 de juny del 2014

MATERNITAT DE L'ESCOLA EN CATALÀ

AGNÈS ARMENGOL I ALTAYÓ. Reflexionar sobre l'escola en català en clau de maternitat pot ser un bon exercici d'aproximació diferent i suggeridor. Més enllà de les dificultats en l'educació, que són moltes i molt variades, l'escola pot ser també mare i mestra. 

Entenc aquí la maternitat com la capacitat de generar vida, d'acollir incondicionalment l'altre diferent, d'acompanyar-lo en el camí de creixement personal, d'estimar-lo gratuïtament, d'ajudar-lo a obrir-se als altres i d'impulsar-lo a l'aventura de fer-se preguntes i donar les seves pròpies respostes. L'escola pot fer aquest paper sense substituir el dels pares? En gran mesura, sí. 

D'una banda, els educadors, o millor, totes les persones que hi treballen, també acompanyen els infants i els joves en el seu camí personal de creixement en totes les seves dimensions. De l'altra, faciliten les eines necessàries, no només per a donar i controlar l'assoliment d'uns coneixements intel.lectuals o competencials, sinó perquè siguin capaços de fer-se com a persones lliures i responsables, compromeses amb el seu entorn social i mediambiental. Ideal? Procés i meta, diria jo.


L'escola engendra vida en la catalanitat perquè si naixem, vivim, ens movem i som aquí, a Catalunya, com a bona mare i mestra vol el millor pels seus fills. Seria absurd que preparés per a viure a Honolulú, no? I, alhora, l'escola acull incondicionalment l'altre. Aquest altre que potser parla a casa un altre idioma, però li dóna el millor que té: la possibilitat d'expressar-se en català, sense descuidar altres llengües que el poden ajudar a entendre's amb els seus veïns. 

I, a qui pregarem en la novena d'avui? Doncs en acollirem a la intercessió d'una de les dones educadores per excel.lència del XIX, a casa nostra, fundadora de les meves escolàpies: Santa Paula Montal, pregueu per una escola per a tothom, de qualitat i en català i, especialment, per la de Sabadell, una de les afectades per l'obligació de fer el 25% de l'escolarització en castellà. Que així sigui. Amén.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada